Červená sedacia súprava ako stredobod obývačky

V jednom z predchádzajúcich blogov sme vám predstavili dizajnové riešenia sedačiek v žltej farbe.

Dnes si posvietime na červenú, ktorá je obzvlášť zaujímavá ale nehodí sa do každej obývačky. Prezradíme vám dôvody.

Len máloktorý nadrozmerný kus nábytku si ľudia zvolia v červenom prevedení. Jednou z mála výnimiek, ktorú sú ochotní spraviť, je sedačka alebo sedacia súprava.

Skutočne, veľký a výrazný červený gauč pôsobí veľkolepo. Hovorí sa, že červená je farba dynamiky ale zároveň sily a vzrušenia. Je nositeľkou negatívnej (krv) aj pozitívnej emócie (láska). A na to by ste mali pri jej výbere myslieť.

Červená kožená sedačka od Štúdio spánku a pohodlia

Podobne ako pri iných farbách, aj tu je podstatné, ako ju vsadíte do priestoru a obklopíte doplnkami. Pri správnej kombinácii vie byť príjemná, útulná. Vyberajú si ju najmä ľudia energickí, silní a plní životného entuziazmu. Výskumy dokázali, že preukázateľne zvyšujú pulz aj hlasitosť reči.


Na druhej strane, ak ste introvert alebo máte v domácnosti plaché deti, alebo psychicky chorého človeka, tak sa tejto farbe radšej vyhnite. Na tieto osoby pôsobí červená agresívne. Môžu mať pocit ohrozenosti, diskomfortu a agresivity.

Aké kombinácie zvoliť, aby červená pôsobila pozitívne?

Sedačka tejto farby je skutočne výrazná a doslova na nej spočinie zrak každej návštevy. Nie nadarmo sú napríklad dopravné značky označené touto farbou, pretože patrí medzi prvé, ktoré je ľudské oko schopné identifikovať a následne vyšle mozgu signál, aby človek spozornel.
Aby nepôsobila negatívne, je veľmi dôležité zvoliť správne doplnky, ktoré farbu spravia príjemnou a útulnou.

V moderných domácnostiach je trendom kombinovať sedačku s podlahami, stenami, či závesmi, ktoré sú v neutrálnom farebnom spektre. Nič nepokazíte, ak tieto doplnky budete mať v bielej, sivej, čiernej, prípadne hnedej farbe.

Nebojte sa kombinovať farby a tvary

Veľmi pekné, aj keď trochu extravagantnejšie priestory, dosiahnete pri doplnkoch žltej, zelenej, oranžovej, fialovej, či tyrkysovej farby. Podlaha by mala byť ale decentnejšia. Zaberá totiž väčšiu plochu ako samotná sedačka a tieto dva prvky by sa tak mohli medzi sebou „biť“.

Zaujímavé kombinácie možno dosiahnuť aj pri drevenom dekóre podlahy. Kaviarenský alebo urbánny štýl navodíte, ak stenu pokryjete obkladom imitujúcim tehly.

Častým javom je kombinácia červenej s….červenou. Táto farba sa vyznačuje nespočetnými odtieňmi. Správne zvoleným závesom, kobercom alebo farbou steny s červeným nádychom môžete navodiť veľmi harmonicky pôsobiaci priestor.